Baktérie a huby žijúce s človekom

Ikona prostriedku iDevice Výučba a učenie

Baktérie

Baktérie sú jednobunkové mikroorganizmy. Mikroorganizmus alebo mikrób je organizmus viditeľný len pomocou mikroskopu. Patria sem vírusy, baktérie, prvoky a niektoré jednoduché mnohobunkovce. Baktérie sú najrozšírenejšou skupinou organizmov na svete. Ich bunka má jednoduchú štruktúru. Žijú v aj ľudských telách, na našej pokožke aj v našom okolí.

Video
Rast a množenie baktérii (video)

Baktérie na tele a v tele ľudí

Niektoré druhy baktérií žijú na tele, v ústnej dutine a v hrubom čreve ľudí. Živia sa rozkladom organických látok. Majú ochrannú funkciu, črevné pomáhajú tráviť potravu a vytvárajú vitamíny.

Kvasné baktérie

Živia sa rozkladom organických látok. Pomocou nich sa vyrába napr. ocot, lieh, alkoholické nápoje, acetón, sójová omáčka, kyslá kapusta, mliečne výrobky...

Mliečne baktérie

Sú rozkladné baktérie využívané v mliekárenskom priemysle na výrobu výrobkov z mlieka - jogurtov, zakysaných mliek, syrov, tvaroha, smotany... Ich konzumácia je veľmi zdravá, sú výživné a podporujú obranyschopnosť (imunitu) organizmu.

Symbiotické baktérie

Zo symbiotických baktérií sú pre človeka dôležité:

  • hľuzkové baktérie - žijú na koreňoch bôbovitých rastlín - bôb, fazuľa, šošovica, hrach, sója, viažu vzdušný dusík, čím obohacujú pôdu o dusík, tým zvyšujú jej úrodnosť
  • baktérie žijúce v tráviacom trakte prežúvavcov - pomáhajú im tráviť potravu

Parazitické baktérie

Žijú na úkor iných živých organizmov. Spôsobujú ochorenia ako napr. angínu, tuberkulózu, zápaly, hnilobu...


Huby

Kvasinky

Kvasinky sú jednobunkové hubové mikroorganizmy. Živia sa rozkladom organických látok, najmä cukrov, pričom sa uvoľňuje oxid uhličitý. Využívajú sa na kysnutie cesta, výrobu vína a piva. Niektoré druhy môžu spôsobovať aj kvasinkové ochorenia.

Papleseň štetkovitá

Tvorí tmavé povlaky na potravinách. Potraviny napadnuté plesňami by sa nemali konzumovať. Môže spôsobovať aj ochorenia človeka, najmä uší a pľúc.

Všeobecne sa plesniam dobre darí vo vlhkých a slabo vetraných priestoroch (vlhké múry, potraviny v igelitových sáčkoch, potraviny s dostatkom vlhkosti...). Telo plesní je tvorené podhubím (hubovými vláknami). Rozmnožujú sa výtrusmi, ktoré sa tvoria vo výtrusniciach. Živia sa rozkladom organických látok. Produkujú toxíny (jedovaté látky), ktoré môžu po požití spôsobovať ochorenia. Vdychovaním výtrusov vznikajú ochorenia dýchacej sústavy, alergie a oslabenie imunity. Doma by sme mali proti plesniam bojovať a likvidovať ich, mali by sme správne vetrať, nemať steny vlhké ani za nábytkom, správne skladovať potraviny, pravidelne upratovať...

Pleseň hlavičkatá

Spôsobuje svetlé povlaky na plodoch rastlín, zelenine a hnoji. Napadnuté potraviny by sme nemali konzumovať.

Využitie plesní

Niektoré plesne sú ušľachtilé a využívajú sa na výrobu liekov (antibiotík), potravín (plesňové syry) a chemikálii.


Zdroje textov a informácií k učivu:

Zdroje použitých obrázkov v učive:

  1. Baktérie pod mikroskopom: By Muntasir du (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons
  2. Guľôčkovitý tvar baktérii: By Janice Carr [Public domain], via Wikimedia Commons
  3. Tyčinkovitý tvar baktérii: By Janice Haney Carr; provided by CDC/ Margaret Williams, PhD; Claressa Lucas, PhD;Tatiana Travis, BS [Public domain], via Wikimedia Commons
  4. Escherichia coli: By CDC/Evangeline Sowers, Janice Carr [Public domain], via Wikimedia Commons
  5. Kvasné baktérie acetobacter: By Эрг (Own work) [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons
  6. Probiotické mliečne baktérie: By Doc. RNDr. Josef Reischig, CSc. (Author's archive) [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons
  7. Hľuzkové baktérie: By Terraprima (Own work) [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons
  8. Streptococcus pyogenes: By National Institutes of Health (NIH) (National Institutes of Health (NIH)) [Public domain], via Wikimedia Commons
  9. Hnisavá angína: By Michaelbladon at en.wikipedia (Transfered from en.wikipedia) [Public domain], from Wikimedia Commons
  10. Kvasinky pod mikroskopom: By Bob Blaylock (Own work) [CC-BY-SA-3.0 or GFDL], via Wikimedia Commons
  11. Droždie: By ElinorD [CC-BY-SA-3.0 or GFDL], via Wikimedia Commons
  12. Cesto: By ElinorD (Own work) [GFDL, CC-BY-SA-3.0 or CC-BY-SA-2.5-2.0-1.0], via Wikimedia Commons
  13. Pečivo: By Scott Bauer, U.S. Department of Agriculture [Public domain], via Wikimedia Commons
  14. Papleseň štetkovitá na cibuli: By S. K. Mohan [CC-BY-3.0], via Wikimedia Commons
  15. Pleseň hlavičkatá: James Lindsey at Ecology of Commanster [CC-BY-SA-2.5 or CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons
  16. Penicillium notatum: By Crulina 98 (Own work) [CC-BY-SA-3.0 or GFDL], via Wikimedia Commons
  17. Syr Rokfort: By Digitalyeti (Own work) [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons
  18. Syr Plesnivec: By Number55 (Own work) [CC-BY-SA-3.0 or GFDL], via Wikimedia Commons
Ikona prostriedku iDevice Facebook

Facebook komentáre k E-učebniciam

komentárov k e-učebniciam.sk ☺


© E-učebnicewww.welp.sk www.e-ucebnice.skwelp@welp.sk

Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií.

E-učebnice sú celé úplne ZADARMO! To platí o všetkej ich funkčnosti, videách, testoch, hrách... a aj o kliknutiach na reklamy, cez ktoré sa snažíme získať prostriedky na ich tvorbu. Ak Vás niektorá reklama zaujme, jej prezretím podporíte tvorbu ďalších e-učebníc a samozrejme Vás to nebude stáť ani cent.
Prajeme Vám príjemné chvíle strávené s e-učebnicami.