Doplňovačka - text učiva

Ikona iDevice Doplňovačka - Rastliny pestované v záhradách
Doplň chýbajúce slová!

Zelenina sú väčšinou jednoročné, alebo dvojročné rastliny (byliny), ktorých jedlé časti konzumujeme. Druhy zeleniny boli vyšľachtené z divo rastúcich bylín. Je dôležitým zdrojom vitamínov, minerálov a vlákniny. Zelenina sa využíva v príprave jedál, ako príloha, aj ako korenie. Jej konzumácia je veľmi zdravá (najmä v čerstvom stave), preto by nemala chýbať v našom každodennom jedálničku.

Cibuľová zelenina

  • cibuľa, cesnak, pažítka, pór
  • konzumujeme (tvorená podzemnými časťami listov) aj zelené listy
  • obsah liečivých látok (najmä antibakteriálnych)
  • veľa vitamínu
  • dôležité látky - draslík, vápnik, sodík

Nad fotografie dopíš názvy zeleniny, ktorá je na nich zobrazená.

Cesnak
By Donovan Govan. [GFDL or CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons

Pažítka
By jammmick (Young chivesUploaded by MaybeMaybeMaybe)
[CC-BY-2.0], via Wikimedia Commons

Pór
By Björn König (Own work) [CC0], via Wikimedia Commons

Hlúbová zelenina

  • kapusta, kel, kaleráb, karfiol, brokolica
  • je skrátená zhrubnutá stonka
  • vitamíny a minerálne látky
  • konzumujeme:
    • - kapusta, kel
    • - kaleráb
    • - karfiol, brokolica

Kapusta
By Bill Tarpenning (http://www.usda.gov/oc/photo/96cs1134.htm)
[Public domain], via Wikimedia Commons

Kel
By Dwight Sipler from Stow, MA, USA (KaleUploaded by Jacopo Werther)
[CC-BY-2.0], via Wikimedia Commons

Kaleráb
By Szyx (ArséniureDeGallium) (Vlastné dielo) [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons

Karfiol
By Krish Dulal (Vlastné dielo) [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons

Brokolica
By Robert Wetzlmayr (Vlastné dielo) [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons

Koreňová zelenina

  • konzumujeme hlavne , ale aj listy (vňať), koreňové hľuzy a bulvy
  • mrkva, petržlen, reďkovka, chren, cvikla, paštrnák, zeler
  • obsahuje vitamíny, minerály, vlákninu éterické (voňavé) látky a množstvo iných zdraviu prospešných látok

Mrkva
By Kander (Vlastné dielo) [Public domain], via Wikimedia Commons

Petržlen
By User:MarkusHagenlocher (Vlastné dielo)
[GFDL, CC-BY-SA-3.0 or CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons

Reďkovka
By Chaojoker (Vlastné dielo) [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons

Chren
By Sanja565658 (Vlastné dielo) [CC-BY-SA-3.0 or GFDL], via Wikimedia Commons

Koreň chrenu
By Anna reg (Vlastné dielo)
[GFDL or CC-BY-SA-3.0-2.5-2.0-1.0], via Wikimedia Commons

Cvikla
By Miansari66 (Vlastné dielo) [Public domain], via Wikimedia Commons

Pa

Paštrnák
By Jonathunder (Vlastné dielo) [CC-BY-SA-3.0 or GFDL], via Wikimedia Commons

Zeler
By Jamain (Vlastné dielo)
[GFDL or CC-BY-SA-3.0-2.5-2.0-1.0], via Wikimedia Commons

Strukoviny

  • hrach, fazuľa, bôb, šošovica, sója
  • konzumujeme , alebo plody (struky)
  • vysoký obsah

Struk hrachu
By Víctor (Flickr: Acolliment) [CC-BY-SA-2.0], via Wikimedia Commons

Semená fazule
By Crops for the Future (Template:Michael Hermann)
[CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons

Semená bôbu
By Batholith (Vlastné dielo) [Public domain], via Wikimedia Commons

Semená šošovice
By Tiia Monto (Vlastné dielo) [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons

Sója
By Helge Höpfner (Fotoarchiv Höpfner)
[GFDL or CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons

Plodová zelenina

  • rajčina (paradajka, rajčiak), paprika, uhorka, patizón, tekvica, melón
  • konzumujeme

Rajčiny
By Revital Salomon (Own work) [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons

Papriky
By Eric Hunt (Vlastné dielo)
[GFDL, CC-BY-SA-3.0 or CC-BY-SA-2.5-2.0-1.0], via Wikimedia Commons

Uhorka
By Jerzy Opioła (Vlastné dielo)
[GFDL, CC-BY-SA-3.0 or CC-BY-SA-2.5-2.0-1.0], via Wikimedia Commons

Patizón
By Jamain (Vlastné dielo) [GFDL or CC-BY-SA-3.0-2.5-2.0-1.0], via Wikimedia Commons

Tekvice
By Glenn (Flickr: Zucchini-Fordhook-0746) [CC-BY-SA-2.0], via Wikimedia Commons

Melón vodový
By Caroline Ford (Secretlondon) (Vlastné dielo)
[GFDL, CC-BY-SA-3.0 or CC-BY-SA-2.0-uk], via Wikimedia Commons

Listová zelenina

  • šalát, špenát, ale môžeme sem zaradiť aj zeleninu z ostatných skupín (ak z nej konzumujeme listy)

Šalát
By Dwight Sipler from Stow, MA, USA (LettuceUploaded by Jacopo Werther)
[CC-BY-2.0], via Wikimedia Commons

Špenát
By Krish Dulal (Vlastné dielo) [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons

 

  

Odporúčané hodnotenie doplňovačky


Percento správnych odpovedí (%) Známka
100 - 90 1
89 - 75 2
74 - 50 3
49 - 21 4
20 - 0 5

Ako vypočítať percento (%) správnych odpovedí?

Percento správnych odpovedí (%)
=
(počet správnych odpovedí : celkový počet odpovedí) . 100



Príklad:

Zadanie

Správnych odpovedí bolo 10.

Celkový počet odpovedí bol 20.

Percento správnych odpovedí = ? %

Výpočet

Percento správnych odpovedí = (10 : 20) . 100

Percento správnych odpovedí = (0,5) . 100

Percento správnych odpovedí = 50 %

Výsledná známka: 3

Ikona prostriedku iDevice Facebook

Facebook komentáre k E-učebniciam

komentárov k e-učebniciam.sk ☺


© E-učebnicewww.welp.sk www.e-ucebnice.skwelp@welp.sk

Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií.

E-učebnice sú celé úplne ZADARMO! To platí o všetkej ich funkčnosti, videách, testoch, hrách... a aj o kliknutiach na reklamy, cez ktoré sa snažíme získať prostriedky na ich tvorbu. Ak Vás niektorá reklama zaujme, jej prezretím podporíte tvorbu ďalších e-učebníc a samozrejme Vás to nebude stáť ani cent.
Prajeme Vám príjemné chvíle strávené s e-učebnicami.